01/11/2022

Persbericht: Wheelchair Tennis Masters 2022

Persconferentie Wheelchair Tennis Masters 2
De Top 8 van de wereld bij zowel de heren als de dames strijken in november 2022 neer in Oss voor het WK. Tijdens dit prestigieuze eindejaar toernooi strijden zij om de officiële wereldtitels, ITF punten en het prijzengeld.

Singles en doubles

Tijdens het wereldkampioenschap worden er twee toernooien gespeeld; singles en doubles. Hierbij is het mogelijk voor spelers om zich zowel voor de singles als dubbels te kwalificeren.

Het evenement wordt van zondag 30 oktober t/m zondag 6 november 2022 gespeeld in sportcentrum de Rusheuvel, Oss. Voorafgaand wordt op zaterdag 29 oktober de officiële loting gehouden. Er worden in totaal vijf hardcourt tennisbanen gelegd in het complex aan de Rusheuvelstraat, met een heus centre court inclusief DJ. Er wordt gespeeld in het zogenaamde round robin systeem (poule systeem) gevolgd door de knock out fase.


Atleten van over de hele wereld

De namen van de deelnemende tennissers zijn nog niet bekend. In de editie van 2021 die onlangs plaatsvond in Orlando (USA) waren er 42 atleten uit alle uithoeken van de wereld. Spelers uit onder andere Argentinië, Engeland, Japan, Spanje, USA, België en Chili waren daar present en natuurlijk TeamNL. Naar verwachting zullen er bij het WK in Oss hetzelfde aantal atleten aantreden.

Dave Haggerty, President ITF: “De ITF is verheugd dat de NEC Wheelchair Singles en de Doubles Masters dit jaar in Oss plaatsvinden. Wij willen de stad Oss, toernooiorganisator Team TOC en de KNLTB bedanken voor hun steun. Het belooft een geweldig evenement te worden en biedt een speciale gelegenheid voor fans om ’s werelds beste rolstoeltennissterren te bekijken en te vieren, inclusief de Nederlandse spelers die recent zo’n groot succes hebben genoten, waaronder op de Paralympische Spelen van vorig jaar.”

''We willen laten zien dat we ons concentreren op de dingen die we kunnen doen en niet op de dingen die we niet kunnen doen.”

Atleet Maikel Scheffers

Team NL

TeamNL was uiterst succesvol in Orlando met Diede de Groot als absolute kopvrouw. In 2021 won ze alle Grand Slams, een paralympische gouden medaille en werd ze wereldkampioen. Bij de quads waren Sam Schöder en Niels Vink oppermachtig en speelden de finale tegen elkaar. Tot slot behaalde het duo Tom Egberink en Maikel Scheffers Paralympisch zilver. Bosschenaar Maikel, ook lid van Team BrabantSport, is door de organisatie vastgelegd als toernooidirecteur van het evenement in 2022. Maikel: ‘Het is natuurlijk fantastisch dat dit evenement in Oss wordt georganiseerd en we gaan er echt alles aan doen om er een succes van te maken.’

KNLTB

Tennisbond KNLTB is eveneens verheugd. ‘Heel mooi dat we dit in Nederland kunnen hosten en dat we nu ook de dames in Nederland in actie kunnen zien. De heren hebben een evenement tijdens het ABN Amro WTT in Rotterdam maar de dames niet. Een mooie en unieke kans voor het publiek om dus Diede de Groot en Aniek van Koot in actie te zien. Wij gaan er met alle stakeholders een fantastisch feest van maken’, aldus Erik Poel, algemeen directeur KNLTB.

Gaststad Oss

Kees van Geffen, wethouder sport van gaststad Oss, vult aan: ‘Oss wil graag een inclusieve stad zijn waar diversiteit een heel belangrijk onderwerp is en waar we samen met het Sport Expertise Centrum elke dag hard werken om zoveel mogelijk mensen in Oss in beweging te krijgen. We zijn dan ook enorm trots dat het gelukt is om dit evenement naar Oss te halen en het maakt het natuurlijk extra speciaal dat het Osse bedrijf Team TOC hier nauw bij betrokken is’. Van Geffen met een knipoog: ‘Van Orlando naar Oss is toch maar een kleine stap?’

Provincie Noord-Brabant

Ook de Provincie Noord-Brabant is nauw betrokken bij dit evenement. Gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Sport: “Sport en bewegen vinden we erg belangrijk, waarbij ook Uniek Sporten een speerpunt is. Deze topatleten laten de maatschappij zien dat er veel mogelijk is. Ze inspireren ongetwijfeld nog meer mensen met een beperking om zelf ook te gaan sporten en bewegen. We zijn dan ook enorm blij dat de gemeente Oss dit initiatief heeft opgepakt en we dit met een aantal mooie Brabantse partners kunnen omarmen. Op deze manier laten we Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek zijn. Om te wonen, werken en te bezoeken.”

TEAM TOC

Toernooiorganisator Eric Kersten van Team TOC: ‘Compleet in het licht om te denken in kansen en niet in bedreigingen is het mooi om te zien dat het is gelukt om dit naar Oss te halen. We willen heel graag de samenwerking aangaan met Osse partijen om ervoor te zorgen dat dit evenement een succes wordt. We gaan mogelijkheden creëren voor lokale tennisclubs, bijeenkomsten voor netwerkclubs en clinics. En natuurlijk gaan we ervoor zorgen dat we, naast de topatleten van nu die straks op de baan staan in Oss, één of meerdere tennis legends naar Oss toe gaan halen.’

De NEC Wheelchair Singles Tennis Masters is het belangrijkste singles-evenement van de ITF Wheelchair Tennis Tour en bevat de Top acht mannen, vrouwen en quad-enkelspelspelers ter wereld die strijden om het ITF wereldkampioenschap voor rolstoelenkelspel.

Tijdens dit evenement vinden ook de Wheelchair Doubles Masters plaats. Dit is het meest prestigieuze dubbelspelevenement op de ITF Wheelchair Tennis Tour en bevat de eindejaar top acht mannencombinaties, top zes vrouwencombinaties en top vier quad-paren die spelen voor het ITF wereldkampioenschap rolstoeldubbelspel.

Team TOC organiseert en produceert nationale en internationale sportevenementen. Door de kennis en krachten van het team te bundelen met een uitgebreid netwerk, is Team TOC al meer dan 20 jaar een betrouwbare speler binnen de sportwereld. Team TOC is de uitdagende en onderscheidende organisator van mondiale sportevenementen waar atleten successen behalen, fans overwinningen vieren en organisatiepartners trots op zijn.

Wow, dat was tof!

Lees ook de andere berichten!