28/08/2023

Eerste editie van European Para Championships een groot succes!

EPC schouwburplein 1 kl
Vier jaar geleden ontstond het idee van de #EPC2023 bij algemeen directeur Eric Kersten. Een unicum in de parasport binnen Europa; meerdere Europese Para Kampioenschappen tegelijk organiseren en zo de parasport versterken. 

10 verschillende sporten

Gedurende dit evenement werd er gestreden om de titel van Europees Kampioen in de volgende sporten: para handboogschieten, para badminton, boccia, para cycling, goalball, para judo, para schietsport, para taekwondo, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis. Elke sport werd georganiseerd op of rondom Rotterdam Ahoy, waarbij voor 4 sporten finales in de binnenstad waren gefaciliteerd. Para handboogschieten genoot van het prachtige uitzicht tijdens de finale op de Kop van Zuid. Rolstoeltennis en Boccia bundelde de krachten met finales op het Schouwburgplein. En de Team Relay van para cycling werd gereden rondom het Scheepvaartkwartier. 

Paralympische spelen

Er stond voor de atleten nog meer op het spel dan alleen de titel van Europees Kampioen. Bij elke sport stonden er punten of zelfs rechtstreekse kwalificering voor de Paralympische Spelen op het programma. Door het behalen van goud, en in sommige gevallen ook zilver, wisten veel atleten zichzelf richting deelname te plaatsen. De Nederlandse vrouwen van rolstoelbasketbal wisten zich door de winst direct te kwalificeren voor Parijs.

Trots
Founder van de EPC en algemeen directeur van Team TOC Eric Kersten kijkt vol trots terug op de eerste editie. “Het idee was om meerdere sporten bijeen te brengen op één locatie en daarmee, voor die sporten, te zorgen dat de optelsom groter zou zijn dan de soms der delen. Wel, 1 plus 1 was geen 3. En ook geen 10. Maar misschien zelfs wel 25. Dat horen we overal terug. Van sportfederaties, van coaches, van bezoekers, maar vooral ook van sporters. En dat is hartstikke mooi. Want deze sporters verdienen dat.”

“We hebben dit evenement ook voor de toekomst op de kaart gezet.”

Eric Kersten, Algemeen directeur, Team TOC

Goud voor Nederland

Voor de Nederlandse deelnemers aan de #EPC2023 was het een geslaagde editie. In totaal behaalde Nederland 33 mediales: 17 gouden, 10 zilveren en 6 bronzen. Het goud werd verdeeld onder atleten van boccia, rolstoeltennis, rolstoelbasketbal en para cycling. Waar de een al een echte kanshebber was hebben anderen de bezoekers weten te verbazen met het behalen van een medaille.

Topsport

Het doel van het evenement was mede om parasport aan het publiek te tonen en hierbij te laten zien dat het ook hier gaat om echte topsport. Met uren training vooraf en atleten die tot hun maximale kunnen gaan om de winst te behalen. 

Meer publiek

Door het combineren van de verschillende EK's in één evenement werd een groter publiek aangeboord om het event te bezoeken. Na afloop van een wedstrijd van 1 bepaalde sport brachten bezoekers vaak nog een kijkje bij een van de andere aanwezige sporten. Op deze manier wisten sporten van elkaar te profiteren en hebben de atleten genoten van de aanmoediging. 

Wow, dat was tof!

Lees ook de andere berichten!