UCI

2023 UCI Cyclo-Cross World Championships

3
WK's in
Hoogerheide
50K
Toeschouwers
in 2023
2,5
Miljoen kijkers

Na 2009 en 2014 mocht Team TOC in 2023 in samenwerking met Stichting GP Adrie van der Poel wederom de UCI Wereldkampioenschappen Cyclo-cross in Hoogerheide organiseren. In aanloop naar dit unieke WK was Team TOC betrokken bij de bidfase en het subsidietraject.

In het vervolgtraject waren we onder meer verantwoordelijk voor de eventcommunicatie,
de volledige infrastructuur, de TV-productie, kaartverkoop, hospitality, mediazaken en het transport van bezoekers en deelnemers.

We couldn't have done this without

Veldrijden Walhalla

Het WK Veldrijden zag het levenslicht in 1950. De stichting GP Adrie van der Poel was na 2009 en 2014 voor de derde keer gastheer voor het WK. Hiervoor mochten zij tijdens de 3 dagen in februari maar liefst 50.000 bezoekers ontvangen, welke konden genieten van cyclo-cross op het hoogste niveau. 

Een gedeelte van Hoogerheide werd omgebouwd tot een ultiem parcours. Met de beruchte trap, verschillende bruggen en lastige bochten. Uniek dit jaar was de Team Relay. Dit onderdeel werd voor het eerst opgenomen in het schema van het WK. Tijdens de relay losten landgenoten elkaar af om zo gezamenlijk als snelste te eindigen.

Wereldtop

In Hoogerheide kroonde Mathieu van der Poel zich voor de vijfde keer in zijn carrière tot wereldkampioen. De Nederlander besliste een episch gevecht met zijn Belgische rivaal Wout van Aert in zijn voordeel. Fem van Empel maakte het Nederlandse crossfeestje compleet door er vandoor te gaan met de titel bij de dames. In totaal genoten ruim 50.000 bezoekers van een lang weekend cross van het allerhoogste niveau.

Om deze strijd nóg beter vast te leggen hadden wij als organisatie een unicum neergezet binnen het veldrijden; op een gedeelte van het parcours werden de renners ''achtervolgd'' met een drone. Dit leidde tot spectaculaire beelden waarbij bezoekers en livestream volgers de atleten ook door de bossen konden blijven volgen. Daarnaast zorgde de drone voor een extra dimensie waarbij de snelheid van de atleten meer naar voren kwam.

PRD21007

''Met gepaste trots kunnen we terug kijken op een zeer geslaagd sport event.''

Jan Prop, Voorzitter, Foundation GP Adrie van der Poel

Gigantische VIP Hospitality unit

Voor het WK Veldrijden werd een Hospitality unit gebouwd die ruimte bood aan zo'n 3000 VIP gasten. Op de begane grond konden VIP gasten aan een eigen tafel genieten van verschillende luxe buffetten.  Op de eerste verdieping waren VIP units aanwezig waarin gasten binnen hun unit konden genieten van drankjes in hun eigen bar. 

Op zaterdagavond werd het official dinner georganiseerd door de LOC. Hierbij werd een luxe 3 gangen menu geserveerd, met afwisselend speeches en een spetterend optreden. Vanaf de VIP hospitality unit konden de VIP gasten op beide verdiepingen naar buiten om de wedstrijden te kijken.

PRD20334 2
PRD21061
PRD29717
PRD29780

Side-events

Naast het organiseren van een (top)sport evenement vinden we het ook belangrijk om maatschappelijke impact te creëren met ons event. In het geval van het WK Veldrijden was dit via een Kids Day met daarop volgend een uitgerold scholenprogramma.

Op vrijdag 3 februari werd de Kids Day georganiseerd onder begeleiding van More2Win. Basisschoolleerlingen uit de omgeving mochten zelf ervaren hoe het was om te mountainbiken op het parcours. Daarnaast kregen ze een rondleiding achter de schermen van het event én was er een heuse kinder persconferentie met o.a. oud wielrenner Lars Boom. 

Aan de hand van de Kids Day werd het programma uitgerold in de gemeente Woensdrecht om meer basisschoolleerlingen te laten fietsen en het plezier van mountainbiken te ervaren.

PRD21311
PRD19706

Media aandacht

Het WK Veldrijden stond volop in de aandacht van de media tijdens het eerste weekend van februari 2023. Wereldwijd werden de verschillende wedstrijden uitgezonden, van de Verenigde Staten tot Malaysia, Canada en Australië. 

Op zaterdag keken zo'n 65.000 via een livestream mee naar de Dames Elite en 838.000 kijkers via de live uitzending op tv. Gevold op zondag door de Heren Elite op zondag met 187.000 kijkers via de livestream en maar liefst 1,2 miljoen kijkers via de TV uitzending van NPO.