EPC

European Para Championships 2023

10
EK's
1
Hoofdlocatie
5
Finales in de stad

Het begon met een idee tijdens de coronaperiode van Eric (CEO & Founder Team TOC). Nu 4 jaar later is het werkelijkheid geworden: De European Para Championships. Een multisport evenement voor paralympische sporten. Er bestaat al een versie voor Pan-America en Azië maar nog nooit eerder voor Europa. 

Het evenement komt helemaal uit de koker van Team TOC. Van start tot finish, alles is binnen huis bedacht. Voor dit evenement was het team uitgebreid met een groep enthousiaste en professionele freelancers, elk verantwoordelijk voor een onderdeel van dit evenement.

We couldn't have done this without

Multisport

De European Para Championships is een multisport event. Het evenement wordt een vast onderdeel van de parasport-kalender, en keert elke vier jaar terug in een grote Europese stad. De allereerste editie van de European Para Championships vond plaats in Rotterdam, van dinsdag 8 tot zondag 20 augustus 2023. 1.500 atleten uit 45 landen gingen met elkaar de strijd aan om de Europese titels én plaatsing voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.

Sporten

Alle tien de sporten die onderdeel zijn van de European Para Championships 2023 hebben een directe link met de ‘Road to Paris 2024’. De sporters hebben kwalificatiepunten behaald in Rotterdam voor de Paralympische Spelen. In sommige gevallen stond er zelfs directe kwalificatie voor de Paralympics op het spel. De eerste editie van de European Para Championships bestond uit tien verschillende sporten:

Para archery, Para badminton, Boccia, Para cycling, Goalball, Para judo, Shooting para sport, Para taekwondo, Wheelchair tennis, Wheelchair basketbal.

EPC tennis
EPC taekwondo
EPC kvz
EPC basketbal

Locaties

Rotterdam was de gaststad van de European Para Championships in 2023. De ‘main hub’ is Rotterdam Ahoy, waar meerdere sporten onder één dak plaatsvonden. Naast deze indoor accommodatie van wereldklasse maakte de EPC ook gebruik van meerdere buitenlocaties in hartje Rotterdam. Met deze ‘city center courts’ bracht de organisatie de parasport naar de mensen toe en presenteert het de sporten op een unieke, hoogstaande wijze aan de stad, zijn inwoners en bezoekers. 

Rotterdam Ahoy

De meeste wedstrijden vonden plaats in Rotterdam Ahoy, zonder twijfel een van de beste en meest professionele evenementenlocaties van Nederland. Zeer bekend als de 'grootste op aarde' sinds 1971.

City centre courts

Op het Schouwburgplein, midden in het centrum van de stad Rotterdam, werd tijdens de European Para Championships de finales van het rolstoeltennis en boccia gehouden.

De Kop van Zuid, in het hartje van Rotterdam, vormde het theater voor de finaledag van Para Archery, op zaterdag 19 augustus. Op deze unieke locatie, gelegen naast Hotel New York, lieten de beste Europese Para Archers hun skills zien. Onder toeziend oog van de fans streden zij voor de medailles, midden in het centrum van de stad!

De Para Cycling wedstrijden werden voor een deel georganiseerd rondom de Willem Alexander Baan. De Team Relay in het Para Cycling werd georganiseerd in het Scheepvaartkwartier in het hartje van de stad Rotterdam.