NJBB

CEP EK Petanque 2022

109
Deelnemers
25.000
Toeschouwers
26
Petanque banen
De Nederlandse Jeu de Boules Bond vierde in 2022 haar 50 jarig jubileum en was op zoek naar een perfecte manier om dit te vieren. Vanuit dit oogpunt ontstond bij Team TOC het idee om het EK Petanque naar Nederland te halen. 

Van 13 t/m 17 juli stond de Parade in 's-Hertogenbosch centraal in het teken van Petanque. De beste spelers van Europe streden met elkaar om de Europese titels in de categorieën tête-à-tête (mannen en vrouwen), doubletten (mannen en vrouwen) en mix.

Dit konden we niet zonder

Topsport

Voor het eerst werd er een EK van deze sport georganiseerd in Nederland. Een sport die in de volksmond bekend is als Jeu de Boules en gezien wordt als een campingsport. Het doel van dit evenement was ook dan om deze topsport, Petanque, aan het publiek te tonen en daarmee het imago te verbeteren én meer spelers aan te trekken.

Grootse locatie

De deelnemende atleten waren gewend om hun continentale toernooien te houden in boulodromes. Dit zijn kleine banen, vaak aan de rand van de stad of soms zelfs letterlijk op de parkeerplaats. Met dit event in 2022 heeft Team TOC aan Nederland en aan alle buitenlandse federaties getoond dat het ook mogelijk is om een EK Petanque te organiseren waarbij het evenement de sport tot zijn recht brengt.


Unicum

Het Nederlandse team behaalde tijdens dit WK een unicum, wellicht door de extra aanmoediging. Nooit eerder werden op drie van de vijf onderdelen prijzen binnen gehaald. Zowel bij de mixed doubles en de singles mannen & vrouwen ging Nederland er met een bronzen medaille vandoor.

Vlaggenparade

De vlaggenparade én spetterende opkomst per land was ook een unicum voor een EK Petanque. Normaliter is er een bescheiden opening met speech. Tijdens dit EK verzorgde Team TOC een heuse vlaggenparade door het centrum van 's-Hertogenbosch, die eindigde bij de eventlocatie. Hier werd elk land op het podium voorgesteld inclusief feestelijke muziek en vuurwerk.

PRD11885

''Een uitgekiende voorbereiding en hard werken hebben geleid tot een evenement waar ik trots op ben.''

Lieke Vogels, Voorzitter, NJBB

PRD21906
PRD21867
PRD11617
Image00009

Strijd tegen eenzaamheid

Een zeer belangrijk onderdeel van dit evenement was het maatschappelijk side-event. Vanuit Team TOC richten we ons erop om bij elk sportevent ook maatschappelijke impact te creëren. In dit geval ging het om de strijd tegen eenzaamheid.

Brabantse Boules

Na een trial in 's-Hertogenbosch werd in aanloop naar het event de Brabantse Boules georganiseerd. Dit waren wijktoernooien in zes Brabantse gemeentes: Roosendaal, Eindhoven, Tilburg, Breda, Helmond en 's-Hertogenbosch. In elke stad werden 4 tot 8 gratis centrale wijktoernooien georganiseerd. Deze toernooien waren erop gericht om de sport te promoten én om mensen uit hun isolatie te halen en nieuwe vriendschappen aan te laten gaan. 

De ultieme finales tussen de winnaars van elke gemeente werd op de vooravond van het EK Petanque gespeeld óp de eventlocatie op de Parade in 's-Hertogenbosch. Deelnemers van dit side-event programma gaven aan minstens 7 nieuwe mensen hebben leren kennen, meer uit hun isolement te zijn gekomen en graag nogmaals deelnemen aan een wijktoernooi.

SPARK 20220712 1919 M2 W BBEKP 1884
SPARK 20220712 2201 M2 W BBEKP 4330